Volvo lastebiler og maskiner

0 Comments

Volvo er ikke bare Volvo. Volvo er et stort selskap som innehar flere merker enn bare Volvo. Selv originalen Volvo er svensk og har sitt hovedkontor i Gøteborg. Her har konsernet blitt styrt siden det ble grunnlagt i 1927. Navnet Volvo kommer opprinnelig fra latin og betyr «jeg ruller». Volvo konsernet har cirka 95 000 ansatte og hadde i fjor en omsetning på like over 300 milliarder svenske kronor. Firmaet har også produksjon i 18 forskjellige land i verden. Og merkevaren Volvo selges i 190 forskjellige markeder spredt over hele verden.

Første lastebilen

Den første lastebilen til Volvo rullet ut av fabrikken i 1929. Den første lastebilen og også neste «generasjon» var bensin drevne biler. Det var først i 1946 at den første diesel drevne lastebilen kom på markedet fra Volvo. Inn på 1950 tallet begynte Volvo og se på det internasjonale markedet, og de solgt bra. I de senere år har Volvo Trucks kjøpt opp flere andre merker og er i dag en av de to største firmaene i verden på lastebil produksjon. De merkene de har kjøpt opp gjennom årene er White, Renault, Mack og DU Trucks. Sistnevnte er dagens utgave av tidligere Nissan Diesel – altså et japansk firma med hovedmarked i fjerne Østen.

Mange modeller

I løpet av de nesten 90 årene som er gått siden den første lastebilen rullet ut av Volvos lastebilfabrikk har det kommet mange modeller og varianter. I dag er det hovedsakelig seks varianter som produseres. Det er; Volvo FL, Volvo FE, Volvo FM, Volvo FH, Volvo NH og Volvo VN. Av disse finnes det igjen flere størrelser av hver modell. Så det er fortsatt mye å forholde seg til av merke og modeller om man skal være oppdatert.

En kjapp oversikt sier at det er blitt produsert cirka 35 forskjellige varianter av lastebiler siden starten. For ikke å glemme de cirka 10 forskjellige varianter som de også har produsert av militære kjøretøy. Ikke alle disse variantene er lastebiler, men de er større enn vanlige personbiler. Volvo har levert kjøretøy til det svenske forsvaret siden 1930 tallet. I krigens dager ble ordrene på biler fordelt mellom Volvo og Scania i Sverige.

Tyngre kjøretøy

Det er ikke bare på lastebil markedet Volvo har vært et betydelig firma. De har også flere andre produkter som er tyngre kjøretøy. Her snakker vi da om f.eks. busser. Også på dette markedet er de en av de ledende leverandørene. Og her i Norge kan vi se mange Volvo busser.

Volvo Construction Equipment er den delen av firmaet som produserer anleggsmaskiner. På dette markedet er det også svært mange andre produsenter som leverer anleggsmaskiner. Noen av de største på dette markedet er Caterpillar og Komatsu. Sistnevnte er et japansk firma og de har verdens største bulldoser. Denne bulldoseren veier over 150 tonn. Skjærets bredde foran er på cirka 7,5 meter. Maskinen er nesten 5 meter høy og over nesten 12 meter lang. Den brukes til gruvedrift i blant annet USA, Kanada og Australia.