Scania svensk kvalitet

0 Comments

Tidligere har vi skrevet litt om amerikanske lastebiler, denne gangen skal vi se hva våre naboer i øst – har bidratt med på tungbilfronten. Scania er et velkjent merke, også for de som ikke er knyttet til transportbransjen. Svenskene har så klart også Volvo, som også er en stor produsent av lastebiler og busser. Men vi starter altså med konkurrenten Scania, som man finner over store deler av verden – på lik linje med allerede nevnte Volvo. Jeg kan godt huske de gamle lastbilene fra Scania, som frem til 1968 het Scania-Vabis. Vi skal nå ta en rask gjennomgang av historien til Scania-Vabis og Scania, og til slutt også på Saab-Scania som de også het i noen år.

Hovedkontor i Södertälje

Produksjon av Scania kjøretøy finnes en rekke steder i verden, men konsernet har sitt hovedkontor i Sverige og byen Södertälje. I tillegg til produksjon av lastebiler og busser, så produserer de også båtmotorer med ganske så store størrelser. Produksjonen som foregår utenfor Sverige, er først og fremst lagt til Sør-Amerika og forskjellige steder i Europa.

Jernbane og sykkelprodusent

Vabis var faktisk en produsent av jernbanevogner, og Scania drev med produksjon av sykler. Begge disse selskapene forsøkte seg også på produksjon av lastebiler, biler og motorer, men ikke med de helt gode resultatene. Dette med å slå sammen disse to bedriftene ble tatt opp i 1910, og sammenslåingen fant sted allerede året etter altså i 1911. Jeg nevnte innledningsvis at Scania har produksjon en rekke steder i verden, blant annet i Sør-Amerika. Produksjonen der har faktisk foregått helt siden 1950-tallet, og den foregår der fortsatt den dag i dag.

Lansering av nye lastbilmodeller

Lansering av nye lastbilmodeller

Det var i 1968 at Scania-Vabis bare ble hetende Scania, og dette skjedd i forbindelse med lanseringen av 1669 modellene. Men det skulle ikke gå lenge før det dukket opp enda et nytt navn, det skjedde da Scania fusjonerte med Saab i 1969 – som også var et svensk foretak.

Stadige endringer

Etter fusjoneringen i 1969, ble navnet på det nye industrikonsernet Saab-Scania. Dette konsernet produserte både personbiler, lastebiler og busser, ja til og med fly ble produsert. Men i 1990 ble Saab sin personbildivisjon, kjøpt opp av GM som er et stort og kjent amerikansk konsern. Dette medførte en del endringer, blant annet at personbilproduksjonen ble flyttet til Trollhättan. I 1995 var igjen Scania et frittstående selskap, og i dag er det faktisk Volkswagen som eier nesten 20 prosent av den svenske lastebilprodusenten.

Modellene

I en senere artikkel så skal vi komme inn på noe, av det store modellutvalget til Scania. Det kommer til å være alt fra de eldre Scania-Vabis modellene, til dagens moderne Scania-modeller. Det at Scania er kjent for kvalitet, er kjent verden rundt. Dette er nok også årsaken til at Scania ruller rundt i svært mange land, og at Scania stort sett selger bra. Navnet Scania er det kanskje noe som lurer på, og det er faktisk det latinske navnet på landskapet Skåne i den sydlige delen av Sverige – så nå vet dere det også.