Saab og Volvo, kvalitet fra Skandinavia

0 Comments

Saab og Volvo, kvalitet fra Skandinavia

Det fins gode tradisjoner når det gjelder biler i Skandinavia, og merkene er også populære internasjonalt. Det kreves andre typer biler i Skandinavia på grunn av det nordiske klimaet, enn de bilene man for eksempel finner i sydlige Europa. I Sverige produseres det 189.000 biler årlig(2015), men i verdenssammenheng er dette bare 3 promille av bilproduksjonen.

I Skandinavia begynte man å kjøre bil mellom 1950 og 1970-tallet, og dette revolusjonerte måten folk reiste på og gjorde noe med hele infrastrukturen i et samfunn. Det å eie en bil var det ikke hvem som helst som gjorde, og det ble sett på som velstand og uavhengighet. En undersøkelse fra 2015 viser at Norge er det landet i Skandinavia med flest biler. Dette betyr at det i gjennomsnitt er 2 innbyggere per bil. Sverige er på andreplass med 2,1 innbyggere per bil, og Danmark har 2,4 innbyggere per bil.

Svenske Saab

Saab er etablert i 1937 under selskapet Svenska Aeroplan som produserte fly, og ti år senere startet man med bilproduksjon. Dette skjer rundt de tider da Europa var nær en konflikt, og det er ikke tilfeldig at dette skjer på samme tidspunkt, for Saab er startet nettopp fordi man skulle bevare nasjonens sikkerhet når det gjaldt militærfly. Den første bilen til Saab het «Saab 92». Saab-biler ble fra 1990 produsert under selskapet Svenska Automobile.

I dag eies Saab av det kinesiske selskapet NEVS(National Electric Vehicle Sweden) som produserer el-biler. Saab har et veldig lokalt særpreg; det er en bil som passer for kaldt nordisk klima og den er noe for seg selv. Bilmerket er også kjent for god design. Nordmenn har et nært forhold til Saab og det blir sett på som et merke for individualister. Bilen får skryt for kjøreegenskaper og er kjent for å lage cabrioleter.

Volvo

Volvo er et svensk bilmerke som har produsert biler siden 1927. I dag eies Volvo av det kinesiske selskapet Geely. Bilmerket er opptatt av bærekraft, og deres verdier er: «Omtanke – caring, consideration, think again.» Også «innovasjon» er en av kjerneverdiene til Volvo og man er alltid opptatt av teknologi/utvikling og det å se fremover.

Volvo
Volvo

Volvos første modeller ble kalt ÖV(öppen vagn) og PV(personvagn), og i 1956 ble Amazon produsert, som senere ble stasjonsvogn eller «herregårdsvogn». I 2018 var Volvo det femte mest solgte bilmerket i Norge. Også en annen undersøkelse fra 2018 viser at Volvo har de mest fornøyde kundene.

Det fins flotte kjøreruter med bil i Skandinavia, og det er ikke langt mellom attraksjonene på Østlandet og i Sverige. I Vest-Sverige er det mulig å besøke familieparker, sommerbyer og strender. Sør for Strømstad ligger den flotte Daftø camping med bademuligheter og eventyrpark. I Hunnebostrand kan du oppleve en fantastisk dyrepark.

Gøteborg byr på et rikt kulturliv og fremfor alt fornøyelsesparken Liseberg. Videre kan man kjøre til Axwall og oppleve Skara Sommarland, som er Skandinavias største vannpark. Før man kjører tilbake til Norge så kan det være artig å ta turen innom Lidköping og Läcko Slott, der man kan oppleve middelalderhistorie og attraksjoner for barn.