NASCAR

0 Comments

Her ser jeg litt på Amerikas største motorsport arrangement Nascar. Det bygde seg opp fra et lite lokalt race for underholdningen skyld til og bli den største i Amerika. Nesten 2000 løp på over 100 baner. Det finnes baner i nesten alle stater. Det er også løp i Canada og Mexico. Det har også blitt arrangert løp både i Australia og Japan såkalte oppvisningsløp. Xfinity series, Camping World Truck Series og Sprint cup er hovedseriene. men de har også ansvaret for Nascar Regional Racing og Dodge Weekly Series. Att denne sporten har vokst seg stor og blitt enormt populær viser tv seertallene som kun blir slått av NFl. Over 150 land sender disse løpene. Det har blitt en suksessfull pengemaskin, med baner som tar over 170.000 tilskuere blir det store inntekter på inngangspengene og det selges for millioner i supporterutstyr pluss det som selges av forbruksvarer under løpene utgjør store summer.Nascar`s hovedkvarter ligger i Daytona Beach Florida. Di har også kontorer i flere andre byer som New York, Los Angeles, Arkansas og i Nord- Carolina har de i 4 byer, Charlotte, Mooresville, Concord og Conover. I North Carolina ligger Nascar Technical Institute er en skole di startet for og utdanne Nascar mekanikere i samarbeid med Universal Technical Institute. Som har utdannet mere en 200.000 mekanikere i sin så langt.

HISTORIEN BAK NASCAR

Litt om historien fra begynnelsen av Nascar. Daytona Beach i Florida var det mest kjente stedet for og kunne sette fartsrekorder på tidlig 1900 tallet. Det ble fort ett enormt populært sted for miljøet rundt racing. mellom 1905 og 1935 ble det satt 15 rekorder på Daytona Beach. Det var spesielt ett sted som sjåførene foretrakk, Bonneville Salt Flats, Ett ypperlig sted for rekordforsøk. Først i 1935 startet de billøp som var en 3 kilometer lang løype på stranden og på veiene langs med stranden. Billøpene her ble fort populære, spesielt blandt en gruppe, de som under depresjonen kjørte som spritsmuglere. De var vant til fart og hadde modifistert bilene sine for å unnslippe lovens lange arm.

BILL FRANCE

En av de viktigste personene i Nascar ble Bill France. Han og noen andre innflytelsesrike sjåfører begynte å diskutere om å fastsette regler, fast program og få løpene under organiserte regler. 14 desember 1948 ble da det formelle stiftelsen av Nascar erklært.

Det var for mange forskjellige regler, hver bane har gjerne sine egne regler. Det ble etter hvert så stor forskjell på banene at det trengtes en organisasjon for og holde orden på regelverk om baner og biler. France deltok selv på løp i 1936 og han overtok driften av banen i 1938. Tanken på at race med orginale biler ville trekke mere folk, noe han fikk til i 1949 da det første løpet ble arrangert på Charlotte Speedway den 19 juni.  Klassen ble kaldt Strictly Stock Division. I det første løpet var det Jim Roper som vandt etter att Glenn Dunnaway ble disket, fordi han hadde modifisert bilen.

Det var litt om starten av Nascar. Jeg fortsetter i neste artikel, så følg med.