NASCAR DEL 2

0 Comments

I forrige artikkel skrev jeg om starten av Nascar. Og om en av de viktigste personene bak den formelle starten av stiftelsen Nascar. Bill France. Jeg fortsetter her med historien bak Nascar.

DE FØRSTE RACENE

Nascar ble stiftet av som nevnt av Bill France ved hjelp av flere av datidens race førere. Organisasjonen arrangerte sitt første løp på banen i Daytona Beach den 15 februar 1948. I starten het klassen: Strictly Stock Division. Der ble det kunn kjørt med orginale fabrikk modeller uten noen form for ombyggning eller forandringer på bilene. Klassen byttet senere navn til: Grand National fra sesongen 1950. Men over en periode på ca 15 år ble det gradvis tillatt med modifikasjoner av sikkerhet og ytelsesmessige grunner. I midten av 1960 tallet bilene spesialbygde racerbiler med karosseri som lignet på fabrikksmodellene.

BANENE

Noen av de gamle banene fra den tiden er fortsatt i bruk, som Darlington Raceway som åpnet i 1950 og Martinsville Speedway. Men den eldste banen er Indianapolis Motor Speedway i dagens sprint cup som åpnet i 1905. Banene var som regel ovale til å begynne med, de varierte mellom 800 og 1600 meters lengde. Det ble endret da Darlington Raceway sto ferdig i 1950, den var da på hele 2.22 kilometer lang. Den var brattere, bredere og raskere en de andre banene var. En betydelig utfordring både for sjåfører og biler. Den forble hovedbanen til Nascar helt frem til 1959 da de åpnet en ny bane, Daytona Internasjonal Speedway. Den ble på hele 4 kilometer lang og var veldig bratt i forhold til de andre banene. Det ble tatt en stor risk ved bygging av denne banen som da France sto for fordi den ble bygd over en sump.

Det var i Canada det ble det første land utenfor Usa som arrangerte Nascar, den 1 juli 1958. der vant Buddy Shuman et 200 rundersløp på en 800 meters jord bane i Ontario. Richard Petty fikk sin Canada- debut i et løp i Toronto den 18 juli 1958, han fullførte 55 runder før han krasjet. mens faren Lee vant 100 rundersløpet.

DET MODERNE NASCAR

da det i begynnelsen av det moderne Nascar tidlig på 70 tallet ble det gjort en omstrukturering. Winston Cup som startet i 1971 ble den øverste klassen, med ett helt nytt poengsystem og store pengepremier til vinnerne. Toppserien ble sponset av pengesterke firmaer deriblant R.J Reynolds Tobacco Company. Den andre klassen ble Late Model Sportsman som arvet Grand National tittelen toppklassen. Her var det nok en pengesterk sponsor, Busch Beer som ble hovedsponsor. Tv dekningen fikk di midt på 70 tallet av noen av løpene, spesielt da på ABCs sportsprogram. Det første Daytona 500 løpet som ble sendt i sin helhet var i 1979 på CBS

Det ble ett gjennombrudd for tv interessen. Da løpet fikk et uventet resultat i innspurten, det var Yarborougt og Allison som kjempet om seieren, men de krasjet og da tok Richard Petty seieren ved å passere dem begge omtrent ved målstreken.

Det var litt mere om Nascar sin begynnelse. Jeg kommer tilbake med mere senere så følg med.