Motorsport – Drifting

0 Comments

På min reise rundt i verden for å se litt på forskjellige billøp og konkurranser så fortsetter jeg her. Denne gangen har jeg kommet til en del av motorsporten som er forholdsvis ny – nemlig drifting.

Sporten har vært ganske populær i Norge i noen år allerede. Men det var først på høsten 2006 at Norge arrangerte sitt første drifting løp. Drifting er en motorsport som benytter seg av kjøreteknikken ved samme navn. Denne teknikken går ut på å få bakhjulene til å miste grepet mot underlaget, slik at bilen spinner gjennom svingene, samtidig som sjåføren kontrollerer denne bevegelsen (Sladding). Med andre ord kan det sies at Drifting er kontrollert sladding.

Det er mange sporter med forskjellige opprinnelser og bakgrunner også innen motorsport. Bredden er ganske vid og utstrakt. De senere årene har det kommet både dataspill og filmer som inneholder drifting som deler av spillet eller filmen. De to mest kjente jeg kommer på i farten er filmen Fast and Furious som nå vel er oppe i syv eller åtte filmer, mens av dataspill har vi Gran Turismo 5 og Need for Speed.

Sportens opprinnelse

Sporten har sin opprinnelse i Japan, der føreren Kunimitsu Takahashi anses å være sportens far etter at han allerede på 1970 tallet utviklet visse av disse drifting teknikkene. Han lykkes også i løpet av sin karriere å vinne flere konkurranser og få en enorm gjeng med fans som fulgte ham gjennom konkurransene.

Keiichi Tsuchiya eller også kjent som «Drift King» eller driftkongen som det blir på norsk, fant interesse for sporten etter å ha sett Takahasi kjøre. Etter å ha blitt inspirert begynte han å trene på driting teknikk på veier oppe i fjellene et sted i Japan. Det tok ikke lang tid før han ble en veldig populær fører i sporten som ga ham mange publikasjoner og intervjuer i magasiner og tidsskrifter. Filmen Plusby ble en stor suksess og mange yngre til å starte med sporten som igjen resulterte at flere av de etter hvert ble profesjonelle drifting sjåfører. Han var også en av personene bak den aller første konkurransen i Japan som helt helt og holdent fokusert på drifting. Dette arrangementet gikk under navnet D1 Grand Prix og ble arrangert i 1988.

Vokste Internasjonalt

Et av de aller første drifting arrangementene som ble holdt utenfor Japan var i 1996 i Willow Springs Raceway i California i USA. Bak dette arrangementet stod et japansk driftmagasin og organisasjonen Option. Inada, gründeren av Dr Grand Prix i Japan sammen med Kenji Okazaki og Keiichi Tsuchiya var dommere i konkurransen hvor Rhys Millen og Bryan Norris var to av deltakerne. Siden denne første konkurransen i USA har sporten eksplodert og har i dag en stor skare fans og sjåfører i blant annet Australia, Europa, Asia og Nord Amerika.

Idag

Sporten har i dag en veldig stor konkurranse moment hvor sjåførene først og fremst kjører biler med bakhjulsdrift. Dette for å forenkle muligheten for å utføre bra drifting og for på den måten å score så høye poeng som mulig hos dommerne. I tillegg til D1 Grand Prix i Japan har vi konkurranser som Irish Drift Championship, Formula D i Usa, World Drift GP som tidligere het Drift Allstars, King of Europe og British Drift Championship i Europa, WDS i Kina, Formula Drift Asia i Malaysia/Singapore/Thailand/Indonesia, NZ Drift series i New Zealand, Australian Drifting Grand Prix i Australia og Greek Drift Championship (Drift Wars) i Grekenland.