Historien bak Paris – Dakar, nå The Dakar

0 Comments

Dette er et rally som mange i Norge kjenner til. Kanskje mye på grunn av de tøffe omstendighetene som løpet går under, de miljøer og utfordringene som sjåførene utsettes for i løpet av konkurransen. Men kanskje mest av alt på grunn av Pål Anders Ullevållseter og hans bragder i løpet av de årene han har kjørt dette løpet. Han kjører Enduro motorsykkel og har kjørt dett løpet mange ganger. Hans beste plassering er en 2. plass sammenlagt som han fikk i 2010. 2004 kom han på 5 plass, men ble beste privatfører. I år igjen -2017 – klarte han 2. plass.

Paris til Dakar

Paris til Dakar eller The Dakar Rally som det i dag heter er en årlig motorkonkurranse som arrangeres av Amaury Sport Organisation. Fra 1977 til 2007 gikk det hvert år fra Paris i Frankrike til Dakar, hovedstaden i Senegal i Vest Afrika. Men i 2008 ble de tvunget til å avlyse løpet kun kort tid før start av sikkerhetsårsaker i Mauretania hvor en fransk familie ble myrdet like for starten skulle gå.

Den franske regjeringen advarte da arrangørene om å starte løpet på grunn av den aktive terror trusselen som var i det landet. Og arrangøren valgte å følge den franske regjeringen advarsel og stoppet løpet for første gang i dets 30 år lange historie. Det at et slikt løp som hele tiden forflytter seg er ganske unikt at de stopper løpet før start, men etter flere store terroraksjoner i årene før så valgte de altså å avlyse hele løpet i 2008.

Ny rute

På grunn av denne hendelsen i 2008, så forble det siste gangen starten gikk i Europa. Arrangørene valgte isteden å flytte hele ruten fra Europa og Afrika over Atlanteren og til Syd-Amerika. Det skulle «The Dakar» da starte igjen i 2009. Konseptet ville være det samme, men bare med en helt ny rute å kjøre. Dette løpet er åpent for alle som vil prøve seg – amatører eller profesjonelle. Men det er amatørene som dominerer startstreken med cirka 80 % av de startende.

Konkurransen er en skikkelig offroad konkurranse hvor deltakerne kjører gjennom terreng som er mye tøffere enn hva som er normalt for et rally, men det igjen gjenspeiler seg på de kjøretøyene som stiller til start. Istedenfor vanlige biler som modifiseres til et slikt løp, så stilles det med mange spesialbygde biler for nettopp denne dette løpet. Konkurransen er inndelt i etapper som normalt er på mellom 80 og 90 mil hver – de går over alt sand og leire til sten og høyt gress.

Paris – Dakar Originalt

Årsaken og ideen som dukket opp og vokste frem i 1977 var etter at en fransk motorsykkel fører, Thierry Sabine, kjørte seg bort (vill) i en konkurranse som gikk fra Elfenbenskysten og til Frankrike. I løpet av den strekningen så klarte franskmannen å kjøre seg bort i Sahara ørkenen inne i Libya. Han klarte til slutt å komme seg til Frankrike, men det var i løpet av denne bort kjøringen at ideen om et nytt rally vokste frem og som resulterte i Paris til Dakar rally. Mottoet for konkurransen når den ble presentert var: «En utfordring for de som deltar, og en drøm for de som forblir hjemme».

De gikk den gangen hardt ut med at konkurransen var åpen for alle – proffer eller amatører – alle som deltok skulle få en opplevelse de aldri ville glemme. Dette holdt i 30 år, før de altså kansellerte et år og flyttet rallyet til Syd Amerika.