Dodge

0 Comments

Amerikanske biler er det mange som her en interesse for i Norge. En del har selv mens mange bare drømmer om å ha en god gammel Amerikaner. Det har blitt importert ganske mange av disse bilene gjennom årene. Mange av dem er i perfekt original stand, mens andre igjen har gjort en del modifikasjoner på dem. Dodge er en av merkene som det har blitt lagd mange modeller av, og som det fortsatt produseres det nye modeller av til stadighet.

Starten

Starten

Det var tidlig på 1900 tallet at Dodge startet opp med blant annet brødrene Horace og John Dodge som var hoved investorene. Men det var ikke Dodge de het fra starten av, firmaet ble først etablert under navnet Dodge Brothers Company. Under den første tiden leverte de deler og utstyr til bilindustrien som holdt til i Detroit. Det var ikke før rundt ti år senere at de startet å lage sine egne biler som gikk under navnet Dodge Broders Brand. Fabrikken som het Dodge Main Factory lå i Hamtramck, ett distrikt inne i Detroit. Der holdt de det gående der fra 1910 og helt til de stengte dørene tidlig i 1980. Da begge brødrene døde i 1920 valgte familien og selge firmaet, det ble da solgt til firmaet Dillon Read & Co i midten av 1920 tallet for og igjen bli solgt videre til Chrysler etter bare tre år. Merket fortsatte likevel under navnet Dodge, med de første modellene som fikk navn som Dodge 330, 400, 440, 600, 880 og custom 880. Så begynte man å bytte ut tall navnene til litt mere vanlig modellnavn som, Eight, Fast four, Senior, Six, Regent, Mayfair og Kingsway. Da de så lanserte den nye modellen Dodge Model 30 med en fire sylinders motor på 35 Hk var det en stor konkurrent til Fort sin T- Ford, suksessen var et faktum. De ble rangert til andre plassen i salgs statestikke allerede i 1916, ikke dårlig etter så kort tid på markedet. Det tok heller ikke lang tid før vi fant merket her i landet etter at de startet opp i Usa, allerede i midten av 1910 tallet at Aktieselskabet Auto startet importen av merket, noe de gjorde i omtrent 15 år. Det ble bare produsert kun personbiler i den første tiden, men de utvidet fort sin virksomhet og begynte å lage lastebiler allerede i 1917 som var ment for det Amerikanske militære, etterspørselen økte blant vanlige folk og de valgte da å legge dem ut til salg sammen med bilmodellene.

Chrysler

Chrysler

Under Chrysler fortsatte de med merkenavnet Dodge og med egen modeller, bilene ble lagt i samme prisklasse som Plymouht og DeSoto og salgsstatesikken mellom disse merkene svinge hele tiden men de holdt seg rimelig nære hverandre hele tiden. De fikk et godt rykte på sine lastebiler og jeep lignende kjøretøyer under krigen, sterke og solide kjøretøy som man kunne stole på. Dette benyttet de seg av etter krigen, med å fortsette personbil produksjonen med solide og holdbare biler. I de første årene etter krigen gikk salget strykende, med så kom det dårligere tider for hele bilindustrien og Dodge slet som alle de andre merker, man måtte tenke nytt for å friste kundene. Noe de har klart bra.