24 timers Le Mans – del 3

0 Comments

Det er mange løp i motorsport rundt omkring i verden. WCR, NASCAR, Formel-1 og 24 Hour Le Mans. Det er det siste løpet jeg tenkte å skrive litt om i denne og de neste artiklene. Le Mans ble kjørt første gang i 1923 og har vært kjørt i juni hvert år men unntak av 1936 samt årene rundt 2. verdenskrig (1940 til 1948).

Her kommer del 3 i min artikkelserie om 24 timers løpet Le Mans. Har du ikke lest de to første artiklene, så finner du de på hovedsiden her. Nå har jeg kommet frem til å skrive litt om de forskjellige teamene og bilene de bruker.

Amatører og proffer

De konkurrerende lagene i Le Mans kommer fra mange forskjellige bakgrunner og nivåer. Vi kan se alt fra vanlige standardbiler hvor bilmerkets gjerne vil bevise hvor godt deres merke er mot konkurrentenes biler. Profesjonelle team som drives av forskjellige sponsorer. Mange bilprodusenter som er ute etter å prøve å vinne, men ikke vil drive et team på heltid. De som deltar bare for å kunne skryte av at de har kjørt og eventuelt fullført 24 timers løpet i Le Mans. Løpet er jo «beryktet» og verdenskjent. Ja kort sagt vi ser biler og team i mange kategorier og amatører og proffer side om side i samme konkurranse.

Triple Crown

I lang tid var Le Mans konkurransen en delkonkurranse av World Sportscar Championship, selv om Le Mans alltid har hatt en høyere status enn verdensmesterskapet. Konkurransen er også en del i FIA World Endurance Championship og en uformell del av Triple Crown of Motorsport. Triple Crown of Motorsport består av Formel 1, Indycar og 24 timers Le Mans. Forskjellen på denne Triple konkurransen kontra f.eks. i tennis hvor man må vinne alle de turneringene som er med innenfor en og samme sesong, er at her holder det med å vinne den en gang i sin karriere. De konkurransene en sjåfør må vinne i sin karriere for å oppnå Triple Crown of Endurance Racing er i tillegg til Le Mans konkurransen – 12 timers Sebring og 24 timers Daytona.

Det er pr i dag kun 1 sjåfør som har vunnet alle disse tre løpene som kreves for å få tittelen Triple Crown of Motorsport. Det er Graham Hill som vant 24 times løpet i Le Mans i 1972. Han har da også vunnet Indianapolis i 1966 og Monaco Grand Prix hele fem ganger. Han har også vært verdensmester i Formel 1 to ganger – 1962 og 1968.

Eller i dag er det kun to aktive sjåfører som har vunnet to av tre løp av Triple Crown of Motorsport. Det er canadieren Jacques Villeneuve og colombianeren Juan Pablo montoya. Ingen av disse to har vunnet 24 timers Le Mans, men mangler kun dette løpet for å komplettere Triple Crown of Motorsport.

Bilene

Hvert år i Le Mans er det cirka 60 biler som starter. Hver bil må ha plass til to seter, men begge setene må ikke være montert bare det er plass til dem. Bilene får ikke ha mer enn to dører og biler med åpne cockpit behøver ikke ha noen dører. Siden 2014 må alle biler som konkurrerer i LMP1 kategorien ha tak i bilen av sikkerhetsgrunner. Helt åpne biler uten ute tak får i dag kun konkurrere i den litt langsommere LMP2 kategorien. Og fra og med i år må alle nye prototyper – uansett LMP1 eller LMP2 kategorien ha en cockpit – altså tak over sjåføren.